26.11.2019

DIGI­MARKKINOINNIN SANASTO

SEO, SEM, CTR, avainsanakartta ja mitä kaikkia niitä nyt on… toisinaan voi olla vaikea pysyä perässä, kun digitoimiston väki intoutuu puhumaan rakkaasta lapsestaan. Alla lyhyt digimarkkinointi-suomi-sanakirja, jotta erotat jatkossa SEO:n ja SEM:in toisistaan. 

ALGORITMI

Hakukoneiden käyttämä matemaattinen sääntö tai toimintatapa, joilla hakukoneet määrittävät hakutuloksia. Myös sosiaalisen median palvelut käyttävät omia algoritmejään. 

AVAINSANA, HAKUSANA (KEYWORD)

Sana, joka kirjoitetaan Googlen hakuun esim. sisältömarkkinointi. Käytä verkkosivuillasi sanoja, joilla haluat ohjata ihmisiä lukemaan sisältöjäsi. 

AVAINSANAKARTTA

Rakenteen ja sisällön kuvaava dokumentti verkkosisällöistä. Avainasanakartan avulla voidaan kehittää sivustoa ja sen sisältöä. 

CPC (COST PER CLICK)

Yhden klikkauksen keskimääräinen hinta. Mainnonnasta maksetaan vain, kun joku klikkaa mainosta. Google Ads-mainonnassa yhden klikkauksen hinta on korkeampi, jos hakusanalla on voimakas kilpailu.  

CTA (CALL TO ACTION)

Toimintakehoite, joita käytetään verkkosivuilla, kun halutaan kävijä toimimaan tietyllä tavalla, esim. Ota yhteyttä, Osta nyt, Tilaa verkosta!

CTR (CLICK THROUGH RATE) 

Kertoo, kuinka moni mainoksen nähneistä on klikannut sitä. CTR:n avulla mitataan mainonnan toimivuutta. 

GOOGLE ADS

Maksettua hakusanamainontaa Googlen hakukoneessa. Google Adsista käytettiin aiemmin nimeä Google AdWords.  

GOOGLE DISPLAY 

Googlen hakutulosten ulkopuolisia mainoksia, joita Google näyttää Display-verkostossaan. Mahdollistaa myös kuvamainokset, animoidut bannerit, ja videomainokset. 

GOOGLE ANALYTICS

Verkkosivustojen analytiikkaohjelma, jolla voidaan seurata verkkosivujen kävijöitä ja markkinoinnin tavoitteiden toteutumista. 

GOOGLE MY BUSINESS

Maksuttoman Google My Business -tilin ja erityisesti siellä olevien sisältöjen avulla voit vaikuttaa siihen, miten yrityksesi näkyy Googlen hauissa ja Mapsissa. Lue lisää Google My Business -tilistä.

GOOGLE SEARCH CONSOLE

Maksuton Google Search Consoleearch Console on Googlen tarjoama työkalu, jonka avulla voi tutkia verkkosivuston näkyvyyttä Googlen hakukoneissa. Search Consolen työkaluilla ja raporteilla voi mitata verkkosivuston saamaa liikennettä ja tehokkuutta, korjata ongelmia ja kehittää sivustoa.   

GOOGLE TAG MANAGER

Google Tag Manager on edistyneen verkkoanalytiikan ja digimarkkinoinnin taginhallintajärjestelmä, jonka avulla voi päivittää sivuston seurantakoodeja ja koodinpätkiä (tagit). 

INBOUND-MARKKINOINTI

Inbound-markkinoinnin tärkein väline on asiakkaan tarpeita vastaava, verkossa helposti löydettävissä oleva sisältö. Inbound-markkinoinnissa asiakkaat löytävät itse markkinoijan etsiessään tietoa eikä asiakasta keskytetä markkinointiviesteillä hänen tahtomattaan. 

KONVERSIO

Tavoitteen mukainen, mitattava toimenpide, jonka verkkosivukävijä suorittaa sivuilla. Konversio voi olla esimerkiksi yhteydenotto tai verkkokauppaostos. 

LONG TAIL KEYWORD

Pitkä hakusana on tarkempi kuvaus haettavasta asiasta (esim. laadukas sisältö vrt. sisältö). 

METAKUVAUS (METADESCRIPTION) 

Metakuvaus on sivun tiivistelmä, usein sivun ensimmäinen kappale. Tekstillä pyritään herättämään hakutuloksissa lukijan mielenkiinto. Google ei aina näytä metakuvausta, vaan päättää, mitä sivusta haussa kerrotaan. 

NATIIVIMAINONTA

Mainostajan itsetuottama sisältö julkaistaan perinteisessä digimediassa. Natiivisisältö näyttää ulkoisesti journalismilta, mutta on merkitty ”maksettu mainonta” -ilmoituksella. 

ORGAANINEN HAKUTULOS

Orgaaniseen hakutulokseen vaikuttaa sivuston sisältö, linkitykset, rakenne ja tekniikka. Näitä pyritään kehittämään hakukoneoptimoinnilla. Tarkoittaa ei maksettua tulosta hakukoneessa.  

SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION) = HAKUKONEOPTIMOINTI

Hakukoneoptimoinnilla pyritään parantamaan verkkosivuston orgaanista näkyvyyttä (ei maksettua) hakukoneiden hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, jossa kehitetään sivuston sisältöä, linkityksiä, rakennetta ja tekniikkaa. 

SEA (SEARCH ENGINE ADVERTISING)

Hakusanamainonta (SEA – Search Engine Advertising) on maksullista mainontaa, jonka avulla houkutellaan eri ostovaiheessa olevia asiakkaita sivustolle

SEM (SEARCH ENGINE MARKETING) = SEO+SEA

Hakusanamarkkinointi tarkoittaa hakukonenäkyvyyden kasvattamista sekä hakukoneoptimoinnin että maksetun mainonnan avulla. 

SISÄLTÖMARKKINOINTI

Sisältömarkkinoinnin tavoitteena on tuottaa asiakasta kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä – tekstiä, kuvia, videoita, blogeja, asiakastarinoita, asiantuntija-artikkeleita tai muita sisältöjä. Sisällöt tuotetaan tukemaan myyntiä ja auttamaan asiakasta päätöksenteossa. 

SISÄLTÖSTRATEGIA

Sisältömarkkinointia ohjaava suunnitelma, josta käy ilmi sisältömarkkinoinnin kohderyhmät, tavoitteet, asiakkaan ostopolut ja erilaiset sisältöteemat. 

LUE LISÄÄ MARKKINOINNISTA: 

SUMUTORVI

89 prosenttia lukijoista tyytyväisiä Puhtausala-lehteen

89 prosenttia lukijoista tyytyväisiä Puhtausala-lehteen

Lukijoiden mielestä Faromedian tuottama Puhtausala-lehti on tärkeä ammatillinen tiedonlähde ja lehteä luetaan monipuolisesti. Eniten lukijoita kiinnostaa uusi teknologia, tiede ja tutkimus. Lehden suositteluindeksi on peräti 60. Alkuvuodesta 2024 toteutetun...

Peach Fuzz on Pantonen vuoden väri 2024

Peach Fuzz on Pantonen vuoden väri 2024

Pantone on valinnut vuoden 2024 väriksi lämpimän ja kodikkaan Peach Fuzzin (13-1023). Peach Fuzz on herkullinen persikan sävy, joka Pantonen mukaan välittää viestiä ystävällisyydestä, välittämisestä, yhteisöllisyydestä ja yhteistyöstä. In seeking a hue that echoes our...

Tekoäly ja ChatGPT ovat arjen työkaluja markkinoin­nissa 

Tekoäly ja ChatGPT ovat arjen työkaluja markkinoin­nissa 

Tekoälyä on hyödynnetty markkinoinnissa jo vuosia, kuten esimerkiksi Google-markkinoinnissa. Täysin puskista tekoäly ei siis ole markkinointiin ilmestynyt. ChatGPT ja muut sovellukset sen sijaan ovat tuoneet nopeasti uusia mahdollisuuksia alan ammattilaisille. Tekoäly...

CASE TUNTURI: KETTERÄÄ DIGIMARKKI­NOINTIA

CASE TUNTURI: KETTERÄÄ DIGIMARKKI­NOINTIA

Markkinointi on helppoa, kun yhteistyö ja kommunikointi toimivat.  Tunturi Oy Ltd kuuluu hollantilaiseen pyöräilyn jättiyhtiö Accell Groupiin. Accell Group valmistaa polkupyöriä useilla eri tuotemerkeillä ja tarjoaa upeita pyöräilykokemuksia polkupyöräilijöille....

OLEMME MUKANA ROOSA NAUHA -RINTAMASSA

OLEMME MUKANA ROOSA NAUHA -RINTAMASSA

Yksikin parantunut syöpä on merkittävä voitto, ja siksi me haluamme olla FC Hongan naisten kanssa mukana taistelussa syöpää vastaan. Tähän matsiin tarvitsemme kentälle lisää pelaajia. Haastamme myös sinut yhteiseen rintamaamme, mukaan Roosa nauha -keräykseen. Pienikin...

PUHTAUSALA-LEHTI SAI UUDEN VISUAALISEN KONSEPTIN

PUHTAUSALA-LEHTI SAI UUDEN VISUAALISEN KONSEPTIN

Puhtausala-lehden uudistus toteutettiin kuten puhtausalalla toimitaan – kustannustehokkaasti, ammattitaidolla ja suurella sydämellä.  Puhtausala-lehti on Puhtausala ry:n kustantama alan johtava ammattilehti Suomessa. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja se...